Man jau pāri 40, bet tikai tagad sapratu, kā pareizi jāvāra pelmeņi

Par maz ir sagatavot labus pelmeņus, tos vēl vajag pareizi izvārīt. Vairums cilvēku dara to nepareiz. Izņem no saldētavas, liek pasālītā vārošā ūdenī un vāra līdz gatavībai. Bieži vien pelmeņi izjūk vēl pirms pasniegšanas. Šodien pastāstīsim, kā vārīt sasaldētus pelmeņus, lai ēdiens būtu sajūsmas vērts!

Varētu domāt, ka nav nekā vienkāršāka par pelmeņu vārīšanu! Pie tam tie jau ir gatavi saldētavā. Tomēr izrādās, ka tos nedrīkst uzreiz no saldētavas likt vārošā ūdenī. Tā taču dara vairākums cilvēku! Tikko no saldētavas izņemtiem pelmeņiem vārošā ūdenī patīk salipt.

Un skaista un garšīga ēdiena vietā tu saņemsi nesaprotamu virumu.

Pelmeņiem jāļauj vispirms sasniegt istabas temperatūru. To var izdarīt ieliekot tos siltā ūdenī. Tāda procedūra  padarīs mīklu plastiskāku un savukārt neļaus pelmeņiem vāroties salipt.

Ja esi jau tikko ielikusi pelmeņus no saldētavas vārošā ūdenī, tad ielej katliņā glāzi auksta ūdens. Tas izlīdzinās temperatūru, un pelmeņi saglabās savu formu.

Cik daudz ūdens vajag pelmeņu vārīšanai

Sāksim jau ar piemērotu katliņu. Tam jābūt ietilpīgam. Vislabākais būs plats, nevis augsts. Lai visi pelmeņi satilptu vienā kārtā. Tad tie nesalips.

Ūdens jālej līdz 2/3 tilpuma. Optimālais variants – uz 500 g pelmeņu 1,5 l ūdens. Ja vēlies, lai buljons būtu garšīgāks, ūdeni lej mazāk. Galvenais, lai šķidrums pilnīgi pārklātu pelmeņus un tie varētu brīvi peldēt tajā.

Kad ūdens uzvārās, ieber tajā sāli. Uz 1l ūdens vajadzēs 1 tējkaroti sāls. Tāpat iesakām iemest 1-2 lauru lapas un dažus piparu graudiņus. Derēs arī citas garšvielas, kuras tev patīk. Aromātam vari pievienot veselu sīpolu.

Ja būsi ievērojis visus vārīšanas noteikumus, bet baidies, ka pelmeņi tomēr salips, pievieno ūdenim 102 ēdamkarotes eļļas. Tad pelmeņi noteikti nesalips.

Un tā, tu esi uzvārījis ūdeni, pievienojis garšvielas un eļļu. Liec pelmeņus vārošajā ūdenī un samaisi. Ar putu karoti pabrauca pa katla apakšu, lai atķeksētu kādu pielipušu pelmeni. Ja esi iemetis ūdenī pelmeņus no saldētavas, ielej katlā glāzi auksta ūdens

Tad uzvāri ūdeni vēlreiz. Pelmeņiem jāuzpeld augšā. Tad samazini uguni. Pelmeņu vārīšanas laiks atkarīgs no to lieluma. Lielie jāvāra 10-12 minūtes, mazie – 7 minūtes. Ja tu šaubies par pelmeņu gatavību, izņem vienu pelmeni, pārgriez to un pārliecinies vai gaļa izvārījusies. Tāpat vari to nogaršot un novērtēt arī mīklas gatavību.

Uzreiz pēc izvārīšanas pelmeņi jāizņem no ūdens. Citādi tie sabriedīs un nebūs vairs garšīgi. Pirms pasniegšanas pievieno krējumu un pārkaisi ar zaļumiem. Pareizi izvārīti pelmeņi būs viens no taviem mīļākajiem ēdieniem.