Kā pagatavot kaviāru no burkāniem

Līdz ko sākas runa par sakņu kaviāru, daudziem prātā nāk kadrs no filmas „Ivans Vasiļjevičs maina profesiju”, kurā Savelija Kramarova varonim tecēja siekalas redzot „aizjūras baklažānu kaviāru”. Taču arī burkānu kaviārs, ko man nesen iemācīja gatavot vecmāmiņa, atstāj ne mazāku iespaidu.

Burkānu kaviārs ir lieliska uzkoda. To pagatavot ir viegli, vienkārši un ātri, bet sanāk tā maiga, viegla un garda.

To var pagatavot tūlītējai ēšanai un krājumiem ziemai, kā vajag.

Pats galvenais, tev būs lieliska piedeva gaļai, zivīm, un citiem ēdieniem. Lai pagatavotu šādu dārzeņu kaviāru, vajadzēs visparastākos produktus, kas nemaksā dārgi.

Piedāvājam izmēģināt kādu senu burkānu kaviāra recepti. Šis kaviārs reiz bijis goda viesis pat uz cara galda. Vienkārša un garda uzkoda papildinās jebkuru ēdienreizi!

Sastāvdaļas:

1 kg burkānu

1,6 kg tomātu

0,5 glāzes cukura

1 glāze eļļas

1 galviņa ķiploka

1,5 ēdamkarotes etiķa

1 ēdamkarote sāls

½ tējkarote maltu melno piparu

Pagatavošana:

  1.   Tomātus nomazgā un sasmalcini ar blenderi

  1.   Tāpat nomazgā burkānus, notīri tos un sagriez gabaliņos.

  1.   Burkānus arī sasmalcini blenderī

  1.   Sasmalcinātos tomātus un burkānus liec katlā, pievieno sāli, cukuru un eļļu. Uz lēnas uguns sautē visu 1,5 stundas.

  1.   Izspied ķiplokus ar ķiploku spiedi vai smalki sagriez.

  1.   Liec sasmalcinātos ķiplokus katlā, pievieno piparus un pēc 10 minūtēm arī etiķi. Vēl pēc 5 minūtēm ņem katlu nost no uguns, liec to sterilizētās burkās.

  1.   Var arī atdzesēt kaviāru un uzreiz likt galdā. Labu apetīti!

Pasniegt kaviāru var pie plova, putrām, maizes tostiem, gaļas. Šī lieliskā uzkoda labi derēs dodoties piknikā. Īpaši laba tā būs veģetāriešiem vai tiem kas gavē, vai vismaz cenšas ieturēt gavēni.