Kāpēc olas dzeltenums kļūst zaļgans. Vai tādas vispār var ēst

Pat tad, ja ola nav ēdiena galvenā sastāvdaļa, mēs bieži vien to pievienojam gatavošanas procesā: maltajai gaļai, rīvētiem kartupeļiem, mīklai, zupām, pastētēm. Šķiet, vērtīgāku produktu grūti atrast, un tā arī ir. Tikai divas olas dienā spēs uzlabot tavu pašsajūtu, novērst vairākas veselības problēmas. Bet vai drīkst ēst apēst divas cieti vārītas olas, ja pamanāt, ka to dzeltenums kļuvis tumšs?

Bija man draudzene, kura meta ārā tādus produktus, vienmēr strīdējās ar pārdevējām par produktu kvalitāti un mierīgi varēja izsviest pāris desmitus olu, gatavojot salātus diviem cilvēkiem. 

Kāpēc dzeltenums paliek tumšs

Jūs pārāk ilgi vārāt olas. Tāds zaļgans dzeltenums veidojas vārīšanas laikā. Tas veidojas vietā, kur saskaras baltums ar dzeltenumu. Reakcija ir spēcīgāka, ja ola vārās pārāk ilgi.

Ja jūs nezināt, cik ilgi jāvāra olas, lai izvairītos no tādām krāsas izmaiņām un panāktu ideālu dzeltenuma konsistenci, tad izkliedēsim nedaudz miglu. Vārīšanai izvēlieties vissvaigākās olas. Tās gan grūtāk nolobīt, bet 90% gadījumu to dzeltenums nemaina krāsu.

Vēl nedaudz par olu vārīšanu

Ja vajag izvārīt daudz olu, izmanto tādu katlu, lai visas olas skartu katla apakšiņu. Uzlej tām aukstu ūdeni tik daudz, lai ūdens līmenis būtu aptuveni 2,5 cm virs olām.

Pagaidiet, lai ūdens uzvārās, un tad noņemiet katlu no uguns. Atstājiet vāku katliņam virsū 10-12 minūtes. Ja tādas olas izmantosi salātiem vai kādām uzkodām, tad uzlejiet tām aukstu ūdeni tūlīt pēc izvārīšanas.

Pīrāgs ar olām un lociņiem

Parasti no šīm divām sastāvdaļām mēs gatavojam salātus, bet tehniku var arī uzlabot. Ieklājiet formā mīklu, uzberiet tai rīvētu kausēto sieru, kas cepot pārtaps par garšīgu staipīgu masu, un virsū uzberiet olu un lociņu maisījumu. Sanāks ļoti garšīgi!

Lavašs ar olu un lociņiem

Vispār jau lavaša ēdieni ir pašu populārāko ēdienu topā. Ja agrāk no plānā lavaša gatavoja uzkodas, tad šodien gatavo gan desertus, gan pilnvērtīgus pīrāgus ar dažādiem pildījumiem.

Lavašs ar olu un lociņiem ir gards cienasts, kuru novērtēs katrs.

Olas skotu gaumē

Sātīgi un efektīgi – tā var teikt par šo ēdienu. Nezinu, vai to ir ēduši kalnieši, bet manā ģimenē neviens neatteiktos no tāda.

Sakiet godīgi, vai arī jūs metāt ārā olas ar krāsu mainījušu dzeltenumu?