Esmu pārliecināta, ka burkānus tu vāri nepareizi. Man iemācīja jaunu veidu

Katrs bērns zina, kā jāvāra burkāni. Un pat, ja nezina, tad var iedomāties. Tas taču vēl vienkāršāk, nekā uzvārīt pelmeņus. Ziniet, kā to dara restorānos? Pavisam ne tā, kā to darām mājās. Es biju pārsteigta!

Mana draudzene stažējās kādā no mūsu pilsētas restorāniem. Gatavo viņa lieliski, šaubu nav, arī atbilstoša izglītība viņai ir. Bet pēc pirmās darba dienas viņa atnāca pie manis ar asarām acīs.

Izrādās, ka viņa nav zinājusi, kā pareizi jāvāra burkāni. Un neviens no mums nezināja. Pastāstīšu augstās virtuves noslēpumus!

Nemizojiet burkānus

Esam pieraduši pirms vārīšanas burkānus nomizot. Tas ir higiēniski, tā burkāni nevārīsies zemes pikučos. Bez tam notīrīti burkāni vārīsies ātrāk. Izrādās, ka mizot oranžo dārzeni pirms vārīšanas nevajag.

Pietiks, ja kārtīgi nomazgāsi ar sūklīti. Miziņa no vārīta burkāna notīrīsies ātri un viegli. Un burkānā būs  saglabājušies visi vitamīni un vērtīgie mikroelementi, tieši miziņa tiem neļauj aiziet.

Negrieziet burkānus

Arī tad, ja burkānus sagriežat pirms vārīšanas, viss vērtīgais no burkāna aiziet. Tāpēc labāk paņemt lielāku katlu un vārīt tajā burkānus nesagrieztus, un sagrieziet pēc tam. Lieli burkāni labāk derēs sautēšanai, mazāki – salātiem.

Nelejiet burkāniem virsū aukstu ūdeni

Protams, vienkāršāk ir ielikt katlā burkānus, uzliet aukstu ūdeni, likt uz uguns un darīt tālāk savus darbus. Taču ēdiens sanāks daudz vērtīgāks, ja liksiet burkānus katlā ar vārošu ūdeni. Tad miziņa uzreiz aprausies, tas neļaus sulai, kas bagāta ar vērtīgām vielām, izkļūt laukā.

Vāriet katliņā ar vāku virsū

Izrādās, ka vajag uzturēt uguns intensitāti vienā līmenī. Tā burkāni sanāk sulīgāki un vērtīgāki. Pie tam, arī tvaiks neizkļūs no katla. Vāciņu turiet virsū visu vārīšanas laiku.

Nepārvāriet burkānus

Pārvārīti burkāni būs ne tikai mīksti un bezformīgi, bet arī mazāk vērtīgi. Arī es pati agrāk vārīju burkānus līdz gatavībai. Cik ilgi jāvāra burkāni? Izrādās, ka ne vairāk par 25 minūtēm. Jo mazāka lieluma burkāni, jo mazāk laika vajadzēs vārīšanai.

It kā nekā sarežģīta, bet kāds labums! Tagad jūs zināsiet, kā vārīt burkānus salātiem. Bet tas noderēs pavisam drīz.